husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

Vilka rengöringsmedel är bäst?


De flesta glömmer bort att man kan få bort de flesta fläckar, antingen på kläder eller på väggar och golv med vanlig såpa, helst Grummes såpa och vanligt diskmedel. Vatten är också avgörande för de flesta fall, om man har råkat få fläckar på golv. Har man fått fläckar på tapeten, så bör man vara försiktig. Man kan ta några droppar genomskinligt diskmedel och gnugga försiktigt med en fuktad trasa.

Vi har annars matats med en massa reklam för olika rengöringsmedel som ska ta bort de flesta fläckar. Det är skillnad om man har fått fläcken på kläder eller på golvet och väggen. Har man fått fläckarna på kläder så kan man alltid förbereda fläcken innan man lägger dem i tvättmaskinen, så bör fläcken sedan vara borta. Svårare är det med fläckar på golvet eller väggen. Men här kommer några bra knep att få bort sådana fläckar, här:

Dessa medel kan man få bort fläckar med

  • Blodfläck – ta bort med kallt vatten. Har man fått blod på kläder som har torkat in, så kan man blötlägga plagget i kallt vatten. Sedan strö på med salt på fläcken och låta det dra och sedan tvätta rent med kallt vatten.
  • Bläckfläck – har man fått bläck på kläder, eller på andra ytor kan man ta bort det med T-röd eller citronsyra (använd en citron)
  • Bärfläck – kokande vatten tar bort alla bärfläckar. Finns det bärfläckar på kläder kan man använda en citron för att få bort fläckar på kläder.
  • Chokladfläck – gnid först in fläcken med såpa och tvätta sedan med kallt vatten.
  • Fettfläck – allt fett löses bäst upp med diskmedel.
  • Färgfläck – har man råkat få målarfärg så kan man ta bort det med vanlig Grumme såpa och sedan gnugga med en trasa.
  • Klister och limfläck – klister kan verka svårt att få bort, men det går bort med matolja som man gnuggar på fläcken.
  • Mögelfläck – prova med hushållssoda eller väteperoxid. Lägg det på fläcken, låt verka och torka sedan med en trasa.
  • Rostfläck – gnid in fläcken med smör, tvätta sedan med tvål och vatten.
  • Stearinfläck – det lättaste är att ta en bordskniv så att själva stearinet kommer bort. Sedan kan man ta med vanlig såpa eller diskmedel och tvätta bort fläcken.

Viktigt när man ska flytta

Ska man sedan flytta från bostaden, är det inte minst viktigt att det inte finns några fläckar kvar. Då måste ju allt damm och fläckar rengöras så att det är helt rent och städat när sedan nästa boende ska flytta in. Känner man sig osäker på flyttstädningen kan man anlita en städfirma, helst en som ger städgarantier och då som förbinder sig att städa tills hyresvärden eller nästa bostadsägare är nöjd med flyttstädningen.

10 Feb 2020