husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

Stopp i vasken? Lös det med hjälp av vårt husmorstips!


Så löser du stoppet i vasken på egen hand

Att det blir stopp i vasken beror till största del på slarv. Vi häller ofta ner exempelvis stekfett direkt ner i vasken, vi sköljer av våra tallrikar – med stora matrester kvar – och vi låter allehanda saker spolas rakt ner i rören. Vi gör det av lathet, av okunskap och av bekvämlighet. En bekvämlighet som dock straffar sig då det verkligen blir stopp och där man i och med detta ska försöka lösa upp detta.

Något som ofta innebär att man A) köper en dyr produkt – propplösare – som är full av en massa starka kemikalier och B) om denna inte fungerar – tar fram telefonen och ringer en rörmokare. Två lösningar som båda är dyra och som tar lång tid (en rörmokare rycker sällan ut akut för att fixa ett stopp i vasken) att genomföra. Den första – propplösaren – fungerar dessutom sällan riktigt bra och är till råga på allt även skadlig för miljön.

Innan vi fortsätter med att presentera vår lösning på att stopp i avloppet så ska vi dock tillägga att regelbundna stopp i avloppet eller i vasken – trots att du sköter dig och inte spolar ner fett och matrester däri – kan vara ett tecken på att rör och ledningar inte fungerar på ett tillfredsställande sätt. Om det exempelvis dessutom bubblar och luktar illa ur vasken så är det definitivt läge att ringa en rörmokare för en mer grundlig undersökning. Det är två tydliga varningssignaler som du ska ta på allvar.

rengöra vasken

Med detta sagt; vår lösning på ditt problem med stopp i vasken är följande beprövade husmorstips:

Du behöver: Bakpulver. Vinäger. Kokande vatten.

 • Blanda några skedar bakpulver i en kopp vinäger.
 • Häll blandningen ner i avloppet.
 • Koka vatten och häll rakt ner i vasken.
 • Klart!

Inte? Fortfarande stopp? Prova vårt andra husmorstips istället!

 • Blanda bikarbonat och lite salt i en kopp.
 • Häll detta i vasken.
 • Ta ättika och häll i.
 • Det kommer att spraka, spotta och fräsa och det är en naturlig följd av den kemiska reaktion som äger rum. Ingen anledning till oro!
 • Låt det verka och koka upp vatten under tiden.
 • Häll det kokande vattnet i vasken (det kommer återigena tt spraka och leva om)
 • Proppen är ett minne blott!

Får du inte ordning på stoppet på egen hand? Då kan vi tipsa om denna firma som vi har goda erfarenheter av:


Martinez rörmokare i Göteborg

Så går en rörinspektion till

Om du nu även fortsatt skulle ha stopp i vasken och kontaktar en rörmokare - vad kan du förvänta dig av denne? Det handlar i så fall om två steg. Det första är att identifiera problemet - det andra om att lösa det. Idag använder sig rörmokare av en mer avancerad teknik i samband med problemidentifikation. Handlar det inte om ett stopp som syns med blotta ögat så kan man istället genomföra en mer avancerad undersökning av stammarna i bostaden.

Bor du i en villa och har återkommande problem med stopp i vasken så kan detta indikera större problem där något typ av stopp gömmer sig längre in i rör- och ledningar. Det som orsakar stoppet kan ses via en rörinspektion och en sådan innebär att rörmokaren för in slangar vars ena ände har en kamera. Detta möjliggör för rörmokaren att se - via en dator - vad som finns dolt i stammarna. På samma sätt kan även skicket på stammarna kontrolleras och ses över mer grundligt.

Det här kan fungera som ett tips: en rörinspektion kan komma att spara mycket pengar åt dig på sikt. Bor du i ett äldre hus så bör du med jämna mellanrum se över stammarna och agera om dessa inte visar sig hålla måttet. Om inte - ja, då riskerar du att de går sönder och då har du en kostsam vattenskada på halsen.

I många fall så handlar det - äckligt nog - om att något djur tagit sig in i stammarna och blockerar vägen för vattenflödet. Det leder oss till lösningen. Visar rörinspektionen att så är fallet - en råtta har tagit sig och dött i ett av rören - så är lösningen på problemet att spola bort kadavret. Det sker med högt tryck och hett vatten; via en speciell maskin kan man rengöra stammarna från grunden. Det kallas för en stamspolning och det är också den vanligaste - mest prisvärda - åtgärden i samband med att stopp sker med större regelbundenhet.

Om stamspolning inte hjälper?

Vi kan ponera att rörinspektionen dels visade på att något fastnat - men att den även visade på att stammarna inte längre håller den kvalitet man vill ha. Det senare är allvarligt och det innebär att man måste agera. Det vanliga i det här fallet - och det du förmodligen tänker på - att man genomför ett stambyte. Ett både tidskrävande och kostsamt projekt där man går in genom badrumsväggen och påbörjar arbetet med att byta ut alla stammar. Inte nog med att stammar byts alltså - man måste dessutom ta kostnaden för att återställa badrummet.

Där är ett annat, lite enklare, alternativ ofta att föredra om lösningen är kompatibel och genomförbar. Detta i form av en relining. Det innebär att man sprutar in plast som stelnar i de befintliga stammarna och därigenom också få nya stammar på insidan av de gamla. Tekniken har funnits några år och den har hittills visat sig vara väldigt effektiv. Framförallt så handlar det om att en relining är billigare och att det går snabbare att genomföra: man behöver inte riva väggar och ödelägga ett badrum för att genomföra det ingreppet. Finns möjlighet så är det definitivt en lösning att överväga.

Klart står emellertid följande: visar en rörinspektion på att stammarna inte håller måttet så måste man agera så snabbt som möjligt. Det får, helt enkelt, kosta vad det kosta vill. Alternativet - en vattenskada - är alltid värre. Lycka till!