husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

Husmorstips som involverar ättika


Om du frågar din mamma vad hon tycker ska finnas i ditt hem så är det ganska troligt att hon – på en förmodat diger lista även i övrigt – kommer att nämna ättika. Det gör hon inte av den anledningen att du ska börja köpa- och lägga in västeråsgurka (som förvisso är väldigt gott och som du också kan använda ättika till)– nej, hon gör det av den enkla anledningen att ättika fungerar utmärkt för allehanda rengöring.

Tyvärr är det många som inte är medvetna om detta och som istället för att använda just ättika slösar pengar på en massa dyra rengöringsmedel. Rengöringsmedel som dessutom är betydligt mindre skonsamma för vår miljö. Nej, vi vill slå ett slag för ättika och vi gör det genom att rada upp några husmorstips som du kan prova på i ditt hem.

  • Rengör ditt kakel och dina klinkersplattor: Blanda ättika och ljummet vatten. Häll detta i en sprayflaska och spruta på dina plattor. Ta en tvättsvamp och gnugga rent innan du avslutar med att spola av med ditt duschmunstycke. Fogarna brukar även de må bra av att rengöras med ättika. Här rekommenderas att du använder en mjuk tandborste så att du verkligen kommer åt.
  • Rengöringsmedel för kranar och diskbänk. Blanda en del ättika och tre delar vatten och du har ett perfekt rengöringsmedel som biter på det mesta. Använder du detta på exempelvis kranar och diskbänk så kommer du att se att dessa efteråt ser ut att vara i nyskick.
  • För kalkavlagringar. Problem med kalkavlagringar på duschväggen, i badkaret och i toaletten är vanligt och här är ättika en effektiv och billig lösning. Blanda med vatten, spraya på och torka rent med en disksvamp. För toaletten så kan du med fördel hälla i lite ättika innan du går och lägger dig och på morgonen använda din toalettborste för att göra komma till bukt med de mest inbitna avlagringarna.

rengöra med ättika

Ättika – några fler husmorstips att prova!

Där hade vi några tips för hur ättika kan förvandla ditt hem till en mer inbjudande och ren plats. Men; det stannar inte där – ättika kan användas till så mycket mer. Vi ger några exempel:

  • För kaffebryggaren. Smakar ditt morgonkaffe lite mysko och luktar det konstigt? Det är förmodligen dags att rengöra din kaffebryggare. Något som du gör genom att hälla lite ättika i behållaren och köra en bryggning som vanligt (men utan kaffe). Se till att skölja ur noggrant efteråt och din nästa kopp kaffe kommer att smaka lika fantastiskt som vanligt.
  • För dålig lukt. Har du problem med lukt på toaletten? Ställ in en skål med lite ättika i och du kommer att slippa odören framöver. Knepet fungerar även i övriga rum och du kan med fördel prova det även i ditt kylskåp. Tycker du att ättikan i sig luktar lite för starkt och intensivt så går det att spä ut med lite vatten.
  • För mögliga kläder: har du fått mögel på din favorittröja eller har dina gamla gardiner drabbats av samma öde så tar du enkelt bort detta genom att tvätta dem med ättika i tvättvattnet.