husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

Ett husmorstips för att rengöra din ugn  


 

Att ugnen är oerhört nyttig och en viktig del i samtliga hem – det råder det definitivt inga tvivel om. Den är – tillsammans med spisen – den självklara platsen för oss att skapa våra kulinariska kreationer som i slutändan gör oss mätta. Utan ugn – ingen mat; så skulle vi kunna sammanfatta betydelsen och funktionen som detta underbara värmeskåp fyller.

Dock: alla som någon gång ställts inför att rengöra en ugn veta tt det är extremt ansträngande och svårt. Detta av flera olika skäl. Dels så har mat fastnat och grott in på de mest svåråtkomliga ställen och dels så är ugnen i sig också väldigt svåråtkomlig. Menas med detta: det är få förunnat att ha ugnen på en högre nivå; de flesta av oss har den nere vid marken och det gör att vi måste böja oss ner för att rengöra; gärna till knästående. Utrymmet i sig är inte heller det speciellt generöst och dessutom så är det sällan några vettiga ljuskällor därinne. Kort och gott: att rengöra sin ugn kräver sin tid, det kräver en ansträngning och det kräver stor koncentration. Och – inte ens då kan man räkna med att den blir riktigt ren.

Läge att ge upp, låta ugnen vara smutsig och låtsas som att det regnar? Nej, definitivt inte. Det går nämligen att rengöra en ugn på ett enkelt sätt och där man dessutom slipper använda sig av dyra rengöringsmedel (fulla av starka kemikalier). Hur då? Jo, genom att testa ett klassiskt husmorsknep som ser ut enligt följande:

Rengöra en ugn – ett husmorstips som fungerar

Du behöver: bakpulver, vinäger, vatten, disksvamp, en skål och en sprayflaska.

Så här går du tillväga:

  1. Blanda vatten och bakpulver i en bunke. Målet är att det ska bli som en smet och likna en pasta.
  2. Öppna ugnen och ta ur alla galler och plåtar.
  3. Smeta in pastan överallt. Det kommer att bli brunt och det är helt naturligt. Se till att täcka alla områden.
  4. Låt stå i minst tolv timmar. Det här gör att vi rekommenderar att du gör detta på kvällen så att du kan använda dig av din ugn under följande dag.
  5. Ta en fuktig disksvamp och torka av pastan. En disktrasa fungerar också.
  6. Blanda vinäger i sprayflaskan och spruta in i ugnen på de områden där du inte kom åt med trasan. Det här löser upp och att det bubblar och fräser lite är ingenting du behöver vara rädd för, det handlar nämligen bara om en naturlig kemisk reaktion. Du kommer att se att ett skum bildas.
  7. Torka av skummet med disktrasan eller tvättsvampen.
  8. Slå på ugnen – en låg temperatur om kanske 100-120 grader rekommenderas.
  9. Låt stå i tjugo minuter.
  10. Klart!

rengöra ugnen