husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

Vi anlitar allt mer hemstädning


Det är alltfler svenskar som har upptäckt möjligheten att dra av RUT i sin inkomstdeklaration, eller så drar företagen av RUT-advraget direkt på fakturan som de sänder till sina kunder. Det är framför allt hemstädningen som har dragit in de största kostnaderna för RUT-avdraget. Den branschen är den som har vuxit mest sedan RUT-avdraget infördes. Den har dessutom vuxit mest inom både RUT- och ROT-avdragen, trots att ROT-avdraget har mycket högre belopp än RUT. Branschen inom ROT-avdragen har inte minskat men däremot planat sedan man endast fick dra av 30 procent av arbetskostnaden i sin inkomstdeklaration. 

Storstadsmänniskor utnyttjar RUT mest

Det är mest personer som bor i storstäderna som utnyttjar RUT-avdraget, visar statistik från SCB från förra året. Stressen är som störst inom storstäderna. Landsbygden har ett annat tempo än storstädernas, vilket avspeglar sig i behovet av att anlita hemstädning. För personer över 65 år, är det möjligt att dra av 50.000 per person och år, medan det för dem under 65 år är möjligt att endast dra av 25.000 kronor per person och år. Att kunna anlita hemstädning för den äldre befolkningen kan på sikt underlätta för dem att kunna bo hemma längre tid.

Många vill ha lokala hemstädningsfirmor

Ute i förorterna, till exempel i Stockholm vill man ofta ha städfirmor som kan komma snabbt till kund. Därför om man inte känner någon städfirma som kan arbeta när en, är det möjligt att leta på nätet, och då kan man googla till exempel hemstädning Bromma, om det är där man vill ha hemstädningen. I förorter som Bromma, Lidingö, Nacka, Värmdö i Stockholm, eller i Örgryte, Askim och Mölndal utanför Göteborg har man ofta stora villor som kan kräva lång tids städning. Av den anledningen är hemstädning det största behovet. För dem som bor i mindre lägenheter tar det inte lång tid att städa, en tre eller fyra. Är man ett lite äldre par som bor i två- eller trevånings villa kan städningen vara väldigt svår att genomföra. Av den anledningen kan det vara mycket värdefullt att få sitt hus städat av ett städföretag.

Tänk att få garanti på städningen

Många av städföretagen erbjuder dessutom en garantin på sin städning. Då kontrollerar de själva att städningen är genomförd på rätt sätt. Dessutom kan de ha egna kontrollanter som kommer och ser att städningen är genomförd på det sätt som de har lovat kunderna. Då kan man vara 100 procent säker på att det verkligen är städat när de går från sina kunder.

24 Mar 2018