husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

Tvätta soffan regelbundet och slipp allergier


Är du själv allergiker eller har du barn som är allergiska? I år sägs det vara värre än andra år, då den kvardröjande vintern har gjort att allt slåt ut samtidigt och växterna släpper ut sitt pollen samtidigt. För alla allergiker är det bara att stå ut och ta sin antihistamin. Hemma kan man göra en hel del för att göra förutsättningarna så bra som möjligt för att slippa den värsta allergin. Städa är bland den lättaste och mest konkreta åtgärden. Det gäller att få bort de flesta ämnen som är upphovet till allergierna. Tyvärr vill ju många allergiska barn ha ett och annat husdjur. Så om man som förälder är vek och låter dem få det husdjur som de har tjatat sig halvt till döds, gäller det mer än annars att verkligen städa så att det protein som djuren ger ifrån sig försvinner från hemmet.

Symtom på allergi

De vanligaste symtomen på allergier är kliande och röda ögon, nysningar med åtföljande nästäppa eller rinnande näsa. Då är det läge att ta sitt anithitamin som finns att köpa på närmaste apotek. Vissa djur ger fler allergier än andra. Fiskar till exempel är helt allergifria. Dessutom lever de ju i vatten i ett begränsat akvarium, vilket verkligen hjälper. Kaniner och katter är de som ger värst allergiutslag. Dem bör man inte ge till allergiska barn. Många hundar, likaså. De enda som garanterat inte ger allergier är Portugisiska vattenhundar, sådan som förre president Obama har. De hundarna avger inte det mjäll som allergiker reagerar på. Även vanliga pudlar brukar heller inte ge ifrån sig sådant mjäll i pälsen som kan ge utslag hos allergiker. Skaffar man hem några av de hundarna brukar även allergiska vuxna och barn klara sig relativt bra. Några saker bör man definitivt göra, och det är att städa undan allt hår från hundarna.

Tvätta alla textilier

Tvättar man alla textilier ofta kan man se till att hundhår inte samlas inomhus i luften. Man bör även tvätta hela soffan där barn och vuxna sitter och där hundarna stryker med sin päls. Tvätta kuddar, filtar och dra av sofföverdraget minst en gång i månaden, helst fler gånger. Tvätta golvet är en självklar åtgärd, och kom ihåg att rengöra golvlister där det lätt samlas hundhår. Damma ordentligt varje vecka. Helst med vatten och något allergivänligt rengöringsmedel. Bor man i till exempel i Västerås kan man som barnfamilj med husdjur ta hjälp av ett hemstädningsföretag för hemstädningen i Västerås.

rengöra soffa

Så hittar du hemstädning i Västerås

I Västerås finns det bara ett 5-tal företag att välja på. Då gäller det att välja det bästa företag som utför hemstädning i Västerås. Välj ett där du får samma person som kommer varje vecka eller månad. Då slipper du förklara vad som gäller varje gång du får hemstädning i Västerås. De lär sig då vad som gäller hos er. Vilken hemstädning som är viktig just hos er. Glöm inte att du kan få fler tjänster utförda med samma RUT-avdrag. Det är bland annat trädgårdsarbete, tvätt, reparationer av data- och IT-utrustning, reparatioenr av vitvaror, lämning och hämtning av barn från skola och dagsi, läxläsning och alla slags flyttjänster som ni kan behöva.

7 May 2018