husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

Tjänster som sparar tid i vardagen


Tid idag är en bristvara. I dagsläget blir det allt fler och fler som lider av tidsbrist och som önskar att dygnets timmar bara var några fler. Har man mycket jobb, en familj och ett hus som behöver skötas om är det lätt att känna att tiden är svår att få att räcka till.

Som tur är finns det många tjänster man kan anlita för att ge dygnet några extra timmar. Hemstädning är kanske en av de vanligaste tjänsterna. Dock finns det betydligt fler än så.

Hemstädning

Hemstädning är, som nämnt i inledningen, en mycket vanlig tjänst att anlita för att spara in lite tid. Har man ett stort hus kan det nästan vara en deltidssyssla i sig att bara sköta om städning och underhållet på den.

Att hemstädning blivit så populärt att anlita har troligtvis mycket att göra med rutavdraget. Givetvis har våra löner blivit högre genom åren, men att rutavdraget haft en stor påverkan är svårt att förneka. Många firmor som erbjuder hemstädning kan pressa sina priser riktigt mycket tack vare rutavdraget.

Barnpassning

Barnpassning är en annan tjänst som kan vara bra att anlita om man har svårt att få tiden att gå ihop. Kanske är det en riktigt intensiv period på jobbet, eller så är det något annat som kräver din uppmärksamhet vid ett visst tillfälle.

Barnpassning är en ganska populär tjänst att använda sig av. Om det är en lika populär tjänst som hemstädning är dock svårt att säga. Klart är att det troligtvis har minskat i popularitet lite grann efter att rutavdraget för barnpassning slopades för några år sedan.

Djurpassning

Behöver du jobba intensivt en period, men har hund som väntar i hemmet på dig? I sådana fall kan det vara värt det att anlita någon som passar denne. När man anlitar någon för att ta hand om sitt djur, är det precis som med barnpassning, viktigt att man känner ett stort förtroende för den som ska sköta jobbet. Förtroende är även a och o om man anlitar en firma för hemstädning. Man ska ju ändå släppa in en främmande person i sitt hem.

Djurpassning omfattas dock inte av rutavdraget. Det här gör att arbetskostnaden för att anlita en hundvakt kan bli lite dyrare än till exempel hemstädning, som rutavdraget omfattar.

Vad täcker egentligen rutavdraget?

Att hålla reda på vad rutavdraget egentligen gäller kan ibland kännas lite krångligt. Det finns en rad olika tjänster som man lätt kan tro täcks av avdraget – men som inte gör det. Exempel på sådana tjänster är fastighetstillsyn, catering, barnkalas och taktvätt.

Samtidigt kommer hela tiden nya tjänster som omfattas av regelverket kring avdraget. Relativt nytt är till exempel IT-hjälp och vissa trädgårdstjänster. Ett annat exempel är flyttjänster, som är avdragsgillt sedan 2016.

9 Oct 2017