husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

Tips för att effektivt diska för hand


Vi har alla stått där någon gång och sett ett gigantiskt berg av porslin torna upp sig i diskhon. Det är då man verkligen önskar att man äger en diskmaskin och det är då man önskar att man åtminstone tagit tag i saken tidigare och sluppit detta massiva projekt. Hur ska man göra? Finns det några knep som underlättar handdiskning? Ja, och vi tänkte ge några tips för att effektivt diska för hand. Det går att diska effektivt och fortfarande få allting rent och fräscht.

Först och främst så ska vi säga följande: du behöver definitivt mindre diskmedel än vad du tror. Detta säger vi då många överdoserar och gör detta med en tro att ju mer diskmedel som används - desto renare blir det. Så är inte fallet. I många fall så kan disken faktiskt bli svårare att rengöra då medlet lägger sig som en hinna över exempelvis glas och porslin.

Dessutom finns andra avigsidor i form av att det kostar mer pengar då man tvingas köpa diskmedel mer frekvent och i form av att avloppet kan belastas hårdare. Diskmedel kan bidra till mer stopp i avloppet. Några droppar räcker långt då du ska handdiska och du kan definitivt tjäna på att hälla några droppar på ett fat bredvid och doppa diskborsten vid behov.

Använd varmt vatten och lägg disken i blöt

Med det sagt - här följer våra tips för att effektivt diska för hand:

    1. Om disken är väldigt hårt smutsad så kommer du att tjäna mycket på att blötlägga den innan. Fyll diskhon med varmt vatten - men inte så varmt att du bränner dig - och några droppar diskmedel. Om det handlar om mycket fett så kan du med fördel hälla i lite bikarbonat också. Det löser nämligen upp fett på ett väldigt effektivt sätt. Har du mycket disk så använd även en separat balja för blötläggningen.
    2. Förbered. Så, nu har disken legat och dragit och då är det dags att sätta igång med att diska. Häll varmt vatten i diskhon och droppa i några droppar diskmedel. Se till att diskstället är tomt och lägg några handdukar på köksbänken om du kommer att behöva mer utrymme.
    3. Diska! Nu är det dags att diska. Hemligheten är att börja på det motsatta sättet som många gör. De flesta börjar nämligen med att diska det som är hårdast smutsat. En tanke som är lätt att relatera till: börja med det jobbiga då man har kraft och avsluta med det enklare. Gällande handdisk ska man agera på motsatt sätt. Detta av anledningen att om man börjar med exempelvis kastruller så kommer matrester, smuts och fett att hamna i diskvattnet och därmed smutsa ner allt annat. Börja istället med tallrikar, glas och bestick som inte är så hemskt nedsmutsade.
    4. Skölj med kallt vatten. Avsluta alltid med att skölja i kallt vatten. Om det handlar om tallrikar där du haft mejeribaserade produkter - glass, fil, yoghurt eller mjölk - så kan du även diska dessa i kallvatten. Om du använder varmt vatten så kan det innebära att stora klumpar bildas och det är gör det svårare att få riktigt rent.
    5. Placera i diskstället och lägg en handduk över. Det är det mest hygieniska och bästa sättet att torka disken på.

Tänk på att vissa saker är ömtåligare än andra. Ska du diska finare vinglas så bör du vara mer försiktig än vid kastruller. Försök att sortera detta innan. Vi förstår att det kan vara svårt och att man vill komma igång - och bli klar! - så fort som möjligt. Men, man måste försöka diska likadana saker i olika omgångar för att få ett bättre och mer effektivt resultat. Lycka till!

Vi tipsar att läsa mer om städningen på denna sida: https://www.hemstädningjönköping.nu

29 Apr 2020