husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

Ta väl hand om husets ögon - fönstren


Bor du i ett modernt hus med stora glasytor? Eller har sommarstugan spröjs och många små rutor? I vilket fall kan det vara värt att ge dem en professionell behandling på kort och lång sikt.

Om du promenerar genom en stad eller by kan du följa historien genom att titta på fasaderna. På många platser har lokala traditioner och ibland egensinniga arkitekter satt en tydlig prägel. En stil kan starkt förknippas med en viss ort. Det betyder ofta något för trivseln. Winston Churchill var inne på samma spår efter andra världskriget. Han sa ungefär; vi formar våra byggnader och sedan formar de oss.

Vi påverkas av vårt grannskap

Modern forskning visar att vi människor verkligen påverkas av husen runt oss, inte minst i städerna. Det har man kommit fram till när de som planerar och bygger samarbetar med hjärnforskare. Tillsammans kan de mäta hur personer som promenerar i en stad reagerar. Vilka kvarter gör oss på gott humör och vilka är avskräckande? Det är tydligt att människor gillar fasader som är intressanta med många detaljer. Däremot skyndar vi förbi de monotona kontorskomplexen av glas och betong. De flesta trivs där det finns restauranger och butiker. Kanske något självklart?

Hur presenterar du ditt hus?

Helt klart kan det ibland gå för långt med skrytbyggen och perfekta trädgårdar. Viktigast är att du trivs med ditt hem och dina omgivningar. Det ska inte grannarna lägga sig i eller bestämma över. Å andra sidan är det lika självklart att ha en fräsch utsida på bostaden som det är att duscha och ha rena kläder när man träffar folk. Men ingen av oss är expert på allt. Hör dig för med en trädgårdsmästare kring beskärning och klippning av häck, prata med snickaren om du behöver byta ut fönsterbleck eller måla fönsterfoder. Hyr en fönsterputsare för att få det skinande rent, så du kan se igenom och njuta av utsikten.

Förutom att vara en glugg eller öppning där du ser ut och släpper in ljus, kan fönster ha andra kvaliteter. Självklart vill du ha rätt typ för din bostad, som blyinfattat, ljudisolerande eller med solskydd. Känner du att läget är utsatt kan det vara rätt med ett skyddsglas eller glas med larm, som har en larmkrets kopplad till larmcentralen exempelvis. Säger dig kostnaden för uppvärmning att något bör göras kan energiglas vara svaret. Då stannar värmen inomhus och du kan stoppa kallras vid fönster och dörrar.

9 Jun 2020