husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

Städning och ergonomi


Allting man gör sliter på kroppen. Det är en bister sanning - men det är även en sanning med viss modifikation. Det som sker utan tanke är det som sliter på kroppen; det som sker med en tanke gör det inte. Vart vill vi komma med detta? Jo, att saker och ting som sker i arbetslivet och i hemmet kan påverka våra kroppar i en större omfattning än vad vi tror.

Ta bara ditt eget jobb som exempel - hur ofta tänker du på hur du går, hur du sitter och hur du utför vissa rörelser? Troligt är att du inte gör detta förrän problem börjat märkas. Sitter du på en stol på ett kontor så kommer du - förr eller senare - att känna att ryggen värken, att benen kanske domnar bort och att du drabbas av andra typer av krämpor. Detsamma om du jobbar på en fabrik och står och utför samma typer av monotona rörelser hela tiden - dag ut- och dag in.

Våra kroppar är gjorda för viss rörelse och variation; får de inte det så utvecklas olika typer av krämpor. Här har arbetsgivaren ett ansvar i att se över arbetsverktygen och exempelvis ordna med ergonomiska stolar och andra hjälpmedel samt att se till att arbetsuppgifterna blir varierande och inte likadana. Något som blivit avsevärt mycket bättre under senare år.

Vardag lika viktigt som arbete

Jobbet å ena sidan - men vardagen räknas också. En sak som ofta sker i vardagen är städning och den ansträngning som en sådan för med sig. städning är mer än bara dammsugning och dammtorkning. Det handlar om tunga lyft (möbler), det handlar om at böda sig, det handlar om att sträcka på sig och det handlar om att sätta sin kropp i konstiga vinklar och ovana positioner. Städning är mer än att bara hålla rent - det är i många fall ren träning. Detta - i kombination med arbetslivets krämpor, som vi gick igenom ovan - kan gör att städning blir ett rent straff. Har man problem med ryggen - ja, då kan man heller inte stå med en dammsugare under en längre period. Har man problem med höfter och/eller knän - ja, då blir det omöjligt att böja sig ner för att torka rent under soffan (som man heller inte klarar av att flytta).

Lösningen? Ja, de finns dels ergonomiska verktyg till hands - längre skurkäppar, utfällbara dammsugarrör och dels så finns det även saker som exempelvis korsetter som kan lindra smärtan. Men, i många fall så hjälper inte ens det. Det är då man kanske bör överväga den professionella hjälp som trots allt finns till hands. Att anlita en kompetent städfirma då smärtan är för stor kan vara den enda tillgängliga medicinen. Detta går att göra med hjälp av Rut-avdraget där man kan dra av halva arbetskostnaden med ett tak om 25.000 kr/år/person.

Mer fokus på ergonomi idag

Ett avdrag som gör skillnad - i synnerhet om man ser till den målgrupp som primärt drabbats av det bristande tänk på ergonomi som förr var vanligt i arbetslivet: personer över 65 år. För; Rut-avdraget är än mer frikostigt för pensionärer fyllda 65 år - där ligger nämligen taket på hela 50.000 kronor. Alla ska ha rätt till ett rent hem och det ska inte behöva vara så att den egna kroppen och statusen på den avgör kring om man har städat eller inte.

13 Oct 2017