husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

Städa miljövänligt med mat ur skafferiet


I många av var gammelmormor och gammelfarmors bästa knep bortglömda. De uppfattades som förlegade och ett sämre alternativ till moder hushållning, matlagning och städning. Men på senare år har gamla husmorsknep fått ett rejält uppsving igen och det med all rätta. Vurmen för gamla husmorsknep hänger förstås ihop med att det nu är hög status att tänka långsiktigt, klimatsmart och att spara på jorden resurser. Det är många som nyfiket letar reda på gamla husmorsknep för att slippa onödiga kemikalier i sitt hem. Den som är intresserad kan börja med att öppna skafferiet!

Med ättika kommer du långt

Vanlig ättika är bra på att lösa fläckar på olika textilier som dukar, kökshanddukar men också kläder. Testa att lägga den fläckiga delen av ett plagg i ett kärl med ättika, tvätta sen som vanligt så ser du nog att fläckbekämpningen har fått ett extra skjuts av ättikan.

Den sura ättikan tar bort kalkavlagringar. Du kan testa att blanda lika delar ättika och vatten och doppa en trasa i blandningen innan du torkar av kalkavlagringar i badrum och kök. Ättikan är också praktisk att fräscha upp en gammal kaffebryggare med. Blanda lite ättika i vattnet i kokaren, brygg självklart utan kaffe och låt istället ättikablandningen rinna genom kokaren. Du kommer känna att det luktar ättika i köket, så vädra gärna. När bryggningen av ättikavattnet är klart och har runnit genom, brygg ett par extra gånger med bara vanligt vatten så att din kaffekokare får sköljas genom och inte tar med sig syrlig smak i ditt kaffe i fortsättningen. Ättikan fungerar som ett smörjmedel för bryggaren i och med att den tar bort kalkavlagringar i maskinen. Det ger ett godare kaffe.

Bikarbonat såklart!

Vanligt bakpulver är basiskt och funkar bra tillsammans med ättika för att lösa fläckar på till exempel emaljerade ytor som spisar och hårt smutsade emaljkarotter. Strö på lite bakpulver och häll sen över ättika. Det kommer pysa och fräsa och snart har fläcken bubblat bort, den kan behöva lite hjälp på traven med en vanlig skrubbsvamp men är lika effektiv som ett superborttagningsmedel.

Bikarbonat och ättika kan också användas för att hålla igång avloppet i köket. Här gäller samma regel som för andra rengöringsmedel. Det gäller att ha ett löpande bra underhåll. Det är svårt att lösa en riktig tung propp i avloppet med bikarbonat och ättika, men det är effektivt att använda för att undvika att proppar bildas från början. Häll på bikarbonat först och låt sen ättikan möta med sin syra.

Städa med salt och citron

Salt kan användas till mycket i hemmet. Allt från att smälta is på farliga trappsteg utomhus till att göra en kroppskrubb för huden och självklart också till rengöring i hemmet. Saltkorn av olika storlekar skrubbar bort skiten helt enkelt. Vill du rengöra en smutsig kaffekopp med avlagringar så prova att lägga en tesked salt i botten och borsta runt i koppen. Tillsätt sen hett vatten så bör fläcken släppa.

Du har säkert hört att salt kan användas mot mördarsniglar. Faktum är att en hel del insekter som vi kallar för ohyra skyr salt. Du som har problem med myror kan prova att hälla ut en liten “stig” med salt där myrorna valt att gå så får du se om du slipper besök i fortsättningen.

Ett välbeprövat knep är att städa med citron. Dels för sina syrliga egenskaper men också för doften såklart! Citron får man använda med viss försiktighet eftersom citron kan bleka till exempel textilier. Men på blanka ytor funkar den ofta bra. Ett bra trick är att ställa en glasskål med citroner i vatten i mikrovågsugnen, kör ett par minuter på hög effekt och din ugn känns som ny.

Har du några fler tips på hur man kan städa miljövänligt?

12 Nov 2016