husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

Så slipper du städa innan städningen


Har du haft en städfirma som har kommit hem till dig och städat någon gång förut? En del barnfamiljer är så illa tvungna att städa innan städarna kommer, då städfirmorna kräver att det inte ska finnas leksaker och kläder och skor på golvet när de kommer och städar. Som om städarna bara ska komma och städa fortast möjligt bara för att stressa vidare till nästa bostad som ska städas. Då kan man ju undra varför man ska ha städare hemma hos sig om det enda de ska göra är att dammsuga, och inte behöva plocka upp saker som råkar ligga på golvet. De som anlitar städarna betalar faktiskt en hel del för att städarna ska komma hem till en och städa. Ska man själv plocka upp sakerna från golvet, kan man ju lika gärna städa själv – eller vad är meningen med städningen, egentligen?

1. Ta för vana att plocka upp från golvet

Om man tar för vana att alltid plocka upp saker så snart man ser något på golvet, behöver man inte ta en hel dag att plocka upp sakerna innan städarna ska komma. Gör man det till en vana, gör man det till sist utan att tänka på det. Till sist går det bara på rutin och inget som man tänker på. Till sist är det ingen ansträngning, utan är något som man gör, på väg till köket, till badrummet, innan man lägger sig eller just när man har stigit upp.

2. Lär barnen att alltid plocka upp efter sin lek

På samma sätt som man plockar undan sina saker, kan man lära barnen att alltid plocka upp sina leksaker så snart de har lekt klart. Lär man barnen det, blir det något som de gör till sist utan att tänka på det. Man kan ge dem en extra belöning om de har städat undan efter sig på ett extra bra sätt. Om de lär sig att det alltid ingår att städa undan efter sig, blir det något som går av sig självt och inget som behöver blir något tjat om saken.

3. Skaffa förvaring till alla små saker

För att underlätta både för sig själv och för barnen att alltid städa undan saker som kan ligga på golvet eller på olika saker (där de inte ska vara), är det viktigt att skaffa sig bra förvaringar, såsom små och stora byråer, aksar, lådor, korgar eller något sådant som man tycker om. 

Do It Yourself – förvaringar

Gillar man inte det sortiment som finns till exempel på Ikea, eller någon annan affär, kan man alltid göra sin egen förvaring. Då kan man till exmpel återanvända skokartonger. Du behöver paperslim, eller ännu bättre; tapetlim och några överblivna tapeter. Se till att skokartongen, eller vilken anna kartong som helst, är hel. Limma med tapetklistret på hela kartongen. Spänn sedan tapet, eller presentpapper på hela kartongen. Var noga med att det inte blir luftbubblor eller att pappret skrynklar ihop sig. När kartongen är klar, har du mer förvaring. Har du sedan limmat på olika kartonger antingen med samma tapet, eller med tapet i liknande nyanser, får du sedan en fin hylla när du fyller hyllorna med kartongerna.

Anlita städfirma för hemstädningen

Vill du anlita en städfirma som tar sig an den viktiga hemstädningen, kan du anlita en städfirma i Nacka, till exempel. Bara i Stockholm finns det 1.000-tals städfirmor, hur ska man veta vilken städfirma som gör den bästa hemstädning i Nacka, när man har så många att välja mellan? Varför inte ta den som har bäst referenser och bäst offert, och någon som är nära ens egen bostad?

9 Sep 2018