husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

Så putsar du rent dina fönster


Dags att tvätta fönster? Inför semester, födelsedagar, studentfirande, släktmiddagar och andra trevligheter, kanske det är dags att tvätta sina fönster? Vet man att det är ett tag sedan fönstren blev tvättade är det säkert dags om man snart ska bjuda hem hela tjocka släkten och alla ens vänner. Som kronan på verket kan man sedan hänga upp tjusiga gardiner och skaffa hem några nya blommor. Efter det kan man till och med bjuda hem kungen utan att skämmas. Så hur ska man gå till väga för att fönsterputsen ska bli så bra som möjligt?

Skaffa riktigt bra städredskap

Ett riktigt husmorstips är att satsa pengarna på en riktig fönsterskrapa. Det är den som avgör om det blir fula ränder på dina fönster eller inte. Men innan du börjar med fönsterskrapan ska du ta ett miljövänligt diskmedel, en mjuk svamp och en trasa och en liten hink med diskmedel och vatten som du byter ut efter att du har tvättat två fönster. Hur ofta du byter ut vattnet beror ju på hur många fönster du har och hur rena, eller smutsiga de är.

Så tvättar du fönster effektivt

Ta också en tom vattensprutflaska och blanda vatten med diskmedel i flaskan. Då kan du börja med att spruta vatten + diskmedel med sprutflaskan på dina fönster. Ta den mjuka svampen, och rengör hela fönsterrutan. Ta sedan fönsterskrapan och torka torrt fönstret. Dra omlott för att inte få fula ränder på fönsterrutan. Torka sedan med trasan först på fönsterbrädan, och sedan på fönsterbågar och fönsterkarm med trasan. Det är viktigt att du torkar rent på fönstrets alla delar. Har du mellanglasfönster, bör du öppna dem (om det går) och rengöra i mellanglasfönstret.

När du på detta sätt har rengjort alla fönster kan du sedan hänga upp nya gardiner, köpa nya blommor och sätta på fönsterbrädan, brygga dig själv nytt, gott kaffe och unna dig en stor kanelbulle.

tvätta fönster

... eller så anlitar du städproffsen!

Om du inte har lust att göra något av det föreslagna, googla istället fönsterputs Stockholm så lär du få förslag på en städfirma som kan komma och tvätta dina fönster åt dig. Det kostar inte skjortan tack vare möjligheten att göra RUT-advrag för fönsterputsningen. Har du en trea med kök kostar det endast 600 kronor, och en större villa på 5 rum och kök kostar endast 900 kronor efter RUT-avdraget. Bor du i Stockholm är det lätt att hitta en så billig städfirma. Känner du ingen på rak arm, kan du börja med att googla fönsterputs Stockholm så får du upp några förslag av Google. Då föreslår sökmotorn företag som arbetar i Stockholm. Bor du någon annanstans skriver du in den orten i stället i sökfältet. Ta sedan kontakt med någon av de föreslagna företagen och be om offert och referenser.

16 Jun 2018