husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

Så fungerar Rut-avdraget vid hemstädning


Rut-avdraget infördes efter lång och intensiv debatt år 2007. Denna skattelättnad omfattar hushållsnära tjänster som rengöring, underhåll och tvätt. Bland annat passning av barn, andra typer av omsorgsarbete och hemstädning ger rätt till rut-avdrag.

Enklare former av trädgårdsarbete är också avdragsgillt enligt RUT. Detta kan vara intressant för ägare av fritidshus som behöver hjälp med gräsklippning, rensning av ogräs och andra tidsödande trädgårdsarbeten.

Generösare än Rot-avdraget

Rut-avdraget är faktiskt betydligt generösare än ”kusinen” ROT-avdraget, då det ger en avdragsrätt på 50 procent på exempelvis en hemstädning. Rot ger numera bara 30 procent i avdrag maximalt. Å andra sidan är ROT-avdraget begränsat till max 25 000 kronor per person och år. Undantaget är pensionärer, som i regel har lägre inkomster och ofta i stort behov av hemstädning och andra hushållsnära tjänster. Är du 65 år eller äldre får du göra avdrag med upp till 50 000 kronor.

Här är några andra saker att tänka på om du funderar på att söka Rut-avdrag för din hemstädning i Vallentuna.

För att kunna göra Rut-avdraget måste du ha inkomster och vara skattskyldig. Om du har en månadslön som överstiger 30 000 kronor så kan du få dra av fullt ut. Vill di veta hur du ligger till med dina avdrag och vilka avdrag du har gjort tidigare? Denna information kan du hitta på Skatteverkets hemsida.

Viktigt att specificera på fakturan

Viktigt när du gör avdraget är att du inte glömmer fastighetsbeteckningen, enbart adressen räcker inte. Enligt Skatteverket är detta den vanligaste missen när avdrag ska godkännas. Det är även viktigt att man specificerar vad som räknas som arbete på fakturan.

Rut-avdraget kan man använda även om arbetet har utförts av en person eller personer som inte är företagare. Det finns en särskild blankett för sådana fall hos Skatteverket- Rut-avdraget är dock inte aktuellt om man låtit en släkting utföra hemstädningen eller något annat hushållsnära arbete.

13 Feb 2017