husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

Rengöring med bakpulver fungerar


Rengöring med bakpulver är något som gjorts i generationer och det är dags att föra kunskapen vidare. Det säger vi att flera olika skäl. Dels sårengöring med bakpulver ytterst effektivt och metoden fungerar nästan överallt i ditt hem. Dels så handlar det också om en rengöringsmetod som är att anse som hundra procent miljövänligt.

För de tuffa, mer ingrodda fläckarna och smutsen så anser många att man måste ta till hårda metoder och inte sällan så innebär detta att man köper ett rengöringsmedel som innehåller en massa kemikalier som är farliga för vår natur. Det är ofta helt onödigt.

I vissa fall kan man komma att behöva starkare medel, men i de allra flesta så finns lösningen redan i det egna hemmet och i synnerhet i det egna skafferiet. Bakpulver, ättika och bikarbonat är livsmedel som gör jobbet enklare och som gör detta på ett fullt ut miljövänligt sätt. Att de dessutom efterlämnar en fräsch och behaglig doft efter användning är ytterligare en bonus.

Kvinna städar vardagsrum

Rengöring med bakpulver - så gör du

Först och främst så ska vi säga att bakpulver och bikarbonat egentligen är samma sak och innehåller samma aktiva ingrediens. Bikarbonat är rent medan bakpulver är utspätt med en massa andra saker. Det är således fullt möjligt att använda bikarbonat istället för bakpulver och vice versa, men då måste man även vara medveten om att ta lite mindre om man ska använda bikarbonat och ta lite mer om man ska använda sig av bakpulver. I övrigt så är det bara att köra, men med vissa restriktioner.

Exempelvis gällande bikarbonat så bör man vara lite försiktig på ytor som lätt får repor och på andra mer känsliga beläggningar. Ett råd är att testa i något litet hörn först och se om resultatet blir tillfredsställande.

Bakpulver och bikarbonat är specialister på att ta bort dålig lukt. Luktar det konstigt så är det således också troligt att den lilla burk med med bakpulver som du normalt använder för att baka kan plockas fram och motverka odören i fråga. Detta oavsett om det handlar om avloppet, om kylskåpet, om dina gamla joggingskor eller om din dammsugare.

Har du exempelvis rensat en fisk eller skalar räkor så kan du med fördel doppa fingrarna i bakpulver, skölja med lite vatten och därefter bli kvitt doften. Om du bara vill ha en fräsch doft under diskbänken så kan du hälla lite bakpulver i en skål och låta stå över natten och om det handlar om gymnastikskorna så kommer dessa att må bra av att få lite bakpulver strösslade i botten innan nästa användning. Tänk dock på att hälla ut pulvret innan du tar på skorna igen!

Rengör ditt bordssilver med bakpulver

Det mest klassiska husmorstipset då det kommer till bakpulver, det handlar om silver. Visst, idag kanske vi inte har de där klassiska middagarna där bordssilvret plockas fram - men för den sakens skull så kan vi inte låta tipset falla i glömska. Tvärtom, det är nu du kan göra de stora fynden på exempelvis en loppmarknad.

Silverbestick som är alldeles fläckiga, svarta i kanterna och som ser allmänt vissna ut säljs ofta för en spottstyver. Vårt råd är att du öppnar plånboken, köper dessa och att du därefter svänger förbi Ica och köper en burk bakpulver samt lite aluminiumfolie.

Besticken går att få skinande igen och du kan därigenom förvandla vardagen till en riktig fest och använda dina nya silverbestick även under trista vardagsmiddagar. Så här rengör du ditt bordssilver med bakpulver:

  • Börja med att koka upp vatten och ta därefter fram en stor bunke i plast. Denna klär du in i aluminiumfolie. Här är det viktigt att botten är helt täckt, men ju högre upp du går desto bättre är det.
  • Lägg ner alla besticken i bunken och fyll på det kokande vattnet. Var, naturligtvis, försiktig.
  • Strössla över bakpulver. Här brukar det räcka med några matskedar. Var beredd på att det spottar, ryker och fräser som en följd av den kemiska reaktion som uppstår och låt silvret ligga i några minuter.
  • Plocka upp. Då vattnet svalnat så kan du börja plocka ur bunken och skölja besticken med kallt vatten. Ta fram en ren trasa och gnugga silvret. Du kommer - förhoppningsvis - se ett häpnadsväckande resultat och om så ej är fallet så är det bara att upprepa proceduren ännu en gång. I vissa kan kan smutsen sitta ganska hårt så ge inte upp.

Du hittar fler tips om hur du får hemmet rent, och då främst fönstren, på sajten https://www.fönsterputsåkersberga.se.

21 Aug 2019