husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

Prisvärd hemstädning med Rut-avdraget i Göteborg


I takt med att många personer skaffar sig andra prioriteringar i livet så förändras också våra vanor och behov. Tack och lov så har kvinnans roll blivit betydligt mycket större än att ”bara” vistas i hemmet, ta hand om tvätt, städning och matlagning och detta har gjort att väldigt många familjer upplever problem med just dessa moment. Det vill säga; har man en familj där båda föräldrarna gör karriär, arbetar sena kvällar och på oregelbundna tider så blir det svårt att få ihop livspusslet och det kan vara svårt att få tiden att räcka till. Barnen i fråga ska naturligtvis gå i första rummet och deras aktiviteter och hobbies ska alltid prioriteras framför hushållsarbetet – som dock måste göras. Det var också där som rut-avdraget kom in som en räddande ängel i många svenska familjer och hushåll.

Helt plötsligt kunde en familj i Göteborg anlita professionell hjälp för sin hemstädning, dra av halva beloppet för detta arbete på sin deklaration och få tillbaka beloppet via en skatteutbetalning. Ett perfekt sätt att skaffa den här livskvaliteten och som dessutom gjorde att väldigt många städföretag såg en ökad omsättning där de kunde anställa fler människor och därmed också bidra till en minskad arbetslöshet.

Rut-avdraget har alltså fungerat väldigt väl ut ur det avseendet – familjen vi nämnde i Göteborg har kunnat få hemstädning utförd och därmed fått mer tid över för varandra, företagen har fått fler uppdrag och anställt fler personer och de anställda i sin tur har fått bättre villkor – pensionsgrundad inkomst, försäkringar och i många fall kollektivavtal. 

Vad händer med hemstädning då Rut sänks?

Det är också av den anledningen som man ska höja ett varningens finger här. Vid årsskiftet så kommer nämligen rut-avdraget att halveras och detta kan på sikt innebära att man städbranschen återgår till hur den såg ut tidigare. Det vill säga – familjen i Göteborg kommer förmodligen att fortsätta att använda denna hemstädning av en professionell städfirma, men man kommer att vilja göra det till samma förmånliga pris som idag. Vad återstår då för alternativ? Jo, att man anlitar en städfirma för sin hemstädning, men att man gör det svart och utan att betala en krona till statskassan. En utveckling som skulle vara förödande i och med att det är just det som man lyckats förändra och nästan helt fått stopp på i och med införandet av Rut.

Dock: man ska även komma ihåg att en halvering av rut-avdraget fortfarande är väldigt förmånligt och att många inte kommer att komma upp till det beloppet. Således så kan många familjer i Sverige även i fortsättningen ha råd att betala för sin hemstädning, sin strykning och sin tvättning och utan att plånboken tvingas lida.

Men – som alltid finns det en risk då något så viktigt som rut-avdraget sänks och i slutändan så är det inte familjen i Göteborg och deras hemstädning som får lida – det är den som utför denna som blir den stora förloraren så hen tappar de villkor och förmåner som i dagsläget finns.

Läs mer på denna hemsida: http://www.hemstädninggöteborg.biz.

12 Sep 2017