husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

När hemmet behöver städas


Gammal som ung, rik som fattig, alla måste städa sina hem för att trivas hemma. Bakterier får snabbt fäste när det inte är rent och det kan i sin tur göra att man blir sjuk eller allergisk. Det vanligaste är nog att man städar bostaden varannan vecka grundligt och dammsuger av hallen oh köket varje vecka. Men det beror såklart på hur många man är i hushållet och hur stort man bor.

Har man allergier, små barn och/eller husdjur behöver man städa oftare.

Svårt att hinna med

Men i dagens stressiga samhälle är det inte alltid man har tid att städa så ofta och så bra man hade önskat. Man arbetar fulltid på vardagarna och när helgen kommer finns inte orken, plus att man ska försöka ha lite fritid åt intressen och familjen. Har man små barn så tar det all vaken tid i anspråk. Det kan vara barnens aktiviteter som till exempel fotbollsträningen eller dansen. Och vi vuxna behöver ha tid för oss själva och med vänner för att må bra.

Men ett hem städar inte sig själv, det måste lösas oavsett.

Fysiska problem

Många människor klarar inte att städa rent fysiskt. Det kan vara fysiska eller psykiska handikapp eller åldersrelaterade krämpor som gör det svårt att kunna städa själv. Det är vanligt att man tar hjälp av barn eller vänner med städningen men det är svårt i längden.

Vad är alternativet?

Har man av olika anledningar svårt att städa själv finns det en lösning som är att anlita professionell hemstädning. Det har i vårt moderna samhälle blivit allt vanligare att få hjälp med sin hemstädning. Städbranschen har blivit rumsren efter att tidigare haft problem med svart arbetskraft och dåliga löner. Det var tidigare något som bara överklassen hade råd med. Annat är det nu.

En blomstrande branch

Städbranschen omsätter numera många miljarder årligen. Företagen har kollektivavtal och välutbildad personal och alla gällande certifikat som branschen kräver. Utvecklingen har gått fort framåt när det gäller miljötänkande så dagens professionella städare städar numera mycket mer miljövänligt än tidigare.

Det är tryggt att anlita städföretag, de har heltäckande försäkringar, rutiner för nycklar och koder och vid eventuella brister i städningen åtgärdas detta kostnadsfritt. Vill man kan man teckna olika varianter av abonnemangsstädning för en trygg återkommande städning.

RUT-avdrag

Staten har gjort allt för att underlätta så alla ska ha råd med städhjälp. RUT-avdraget innebär att man endast betalar hälften av arbetskostnaden på hemstädningen. 

 

 

 

2 Aug 2019