husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

Kan städning stätta igång förlossning?


I slutet av en graviditet kan varje dag kännas som en evighet och många kvinnor gör allt för att förlossningen ska komma igång. Men kan städning sätta igång en förlossning? 

Bra med rörelse

Gravid eller inte, att röra sig är bra och städning är faktiskt en ganska bra fysisk aktivitet. Många delar av kroppen aktiveras och det är just det som vissa påstår ska kunna sätta igång en förlossning. Dessutom är det bra att sysselsätta sig med något eftersom dagarna och till och med timmarna kan kännas oändliga om man bara sitter ned och väntar på att något ska hända. 

Städmoment för höggravid 

Med en stor, tung och otymplig kropp finns det många saker som man bör avstå om man kan. Att klättra på stegar och balansera på stolar för att putsa ett fönster eller för att byta gardiner är inte att rekommendera. Däremot kan man dra ett varv med dammsugaren och skurmoppen om man känner att man har tillräckligt mycket kraft. 

Att dammtorka, hänga tvätt, plocka i och ur diskmaskinen och andra enkla städmoment kan man absolut utföra som gravid förutsatt att man mår bra. Kanske, kanske bidrar det till att förlossningen får en knuff i rätt riktning när man aktiverar sig med det krävs såklart att bebisen är helt färdigbakad för att det ska ske. 

Lyssna på kroppen 

Det allra viktigaste för den som börjar närma sig sin förlossning är att lyssna på kroppen. Även om det är bra att sätta den i rörelse av flera olika anledningar så ska man också vara noggrann att lyssna på när den säger ifrån. Det är tungt nog att bära ett fullgånget barn i sin kropp och dessutom ska man orka med att föda det när tiden väl är inne. 

Att vila upp sig inför det som komma skall är väldigt viktigt och man ska se till att inte göra mer än man orkar och känner för. Visst kan man prova sig fram med olika saker men det är lika viktigt att det inte går till överdrift. 

Sanning eller myt? 

Det är nästintill omöjligt att säga om städning eller andra metoder faktiskt kan sätta igång en förlossning eller inte. Den sätter helt enkelt, enligt naturens egna lagar, igång när den lilla bebisen är redo att göra entré i världen. Stressar man upp sig för mycket kan det få omvänd effekt och istället för att skynda på förlossningen blir den fördröjd. 

Däremot finns det dom som säger att vissa saker, till exempel just städning, har satt igång förlossningen men förmodligen lika många som provat på alla möjliga tips och knep utan någon större lycka. Så om det faktiskt beror på vissa rörelser och ansträngning eller om det bara är ett lyckligt sammanträffande är väldigt svårt att säga. 

10 Dec 2019