husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

Hur underhåller jag mina möbler?


Över hela världen går nu en våg av hållbara trender när det gäller inredning. Istället för att köpa nytt ska vi förlänga livslängden på våra möbler - så hur underhåller jag mina möbler?

Det bästa med trä och andra naturmaterial i möbler är att de ofta är lättare att rengöra än andra möbler. Har du fått sprickor i dina trämöbler kan du ta dem till en möbelsnickare som ser över sprickorna och kanske kan fylla ut dem med nytt material i samma stil.

Möbler som får sprickor är ofta gjorda av trä. När möbeln är ny finns i regel en del fukt i träet. Under åren torkar möbeln allt mer i våra torra inomhusklimat. Torrt trä krymper lite och därmed kan det uppstå sprickor. Men det är ingen fara, eftersom trä går att ersätta och ofta fylla ut.

Litet runt bord på vitt golv

Textilier känsliga för kemikalier

Om du fått en fläck i soffan eller kanske favoritfåtöljen ska du börja med att ta reda på vilket material den fläckiga sitsen är gjord av. En rokoko har ofta riktigt kort päls, liksom sträv sammet och plysch. Sådana möbler kan vara enklast att borsta för att först se vad som händer. Om fläcken fortfarande sitter kvar försök avlägsna resterna med lite ljummet vatten på en bomullstuss eller med hjälp av en microfibertrasa.

Det finns också möbler som inte alls tål vatten, så läs på tvättrådet innan du bestämmer dig för vilken metod du ska använda.

Vad du än har för soffa så var försiktig med starka rengöringsmedel. Många är så starka att de lätt bleker delar av tyget. När du fått bort fläcken har du alltså fått en ny fläck, bara ljusare, där det gamla orginaltyget blivit blekt. Möbeltextilier är generellt känsliga för kemiska medel så läs på innan du börjar tvätta fläckar för hand.

Läder torkar du av

Om du har en skinnsoffa eller fåtölj eller pall i läder behöver du inte använda särskilt mycket vatten. Spraya vatten på en trasa och gnugga försiktigt trasan mot den plast på möbeln där fläcken sitter. Upprepa tills fläcken lossnat eller löst upp sig. Skinn och läder är i regel tacksamma material eftersom de är glatta på ytan och sällan suger upp smuts.

Mocka är däremot bra på absorbera vätska och andra fläckar, även fett. Om du får fläck på ett sådant material gå till en möbelsnickare för att få råd. De har också knep och tricks för det mesta.

Mattor till kemtvätt

De flesta mattor går likt rokokomöbeln att borsta, damma och göra rena för hand. Om du har trasmattor och har turen att ha en brygga i närheten är det bara att lägga mattan direkt på bryggan, ta med en flaska miljövänligt tvättmedel och dutta försiktigt på svåra fläckar och häll sen kokande vatten över. Använd bara lite tvättmedel eller såpa. Tvätta och skrubba sen mattan med vatten och låt den rinna av innan du torkar den i solen. Tänk på att inte släppa ut rester av tvättmedlet i vattendrag, det kan skada djur, fiskar och insekter i närheten.

27 Jan 2020