husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

Hur ska man tänka vid hemstädning?


Fler och fler familjer väljer tjänsten hemstädning där man tar professionell hjälp för att kunna mötas av ett rent hem. Det handlar här sällan om någon typ av extravagans eller onödig lyx. Nej, i de flesta fall så handlar det om att man, helt enkelt, inte har tid att städa. I synnerhet så gäller detta barnfamiljer. Finns det i en sådan två stycken vuxna som båda arbetar heltid så är det ganska mycket som ska hinnas med och som placeras före städningen på prio-listan. Dels så har vi, naturligtvis, arbetet, därefter så har vi matlagning, vi har skjuts av barn till skola, kompisar och olika typer av aktiviteter, vi har läxläsning, vi han handling, vi har motion och idrott och vi har det sociala livet.

Att i sådant pressat schema försöka få plats med städning, disk, tvätt och allt annat som hör skötseln av huset till – det blir, helt enkelt, för många övermäktigt.

En familj i exempelvis Kristianstad som har ett liknande schema som vi gick igenom ovan kan genom professionell hemstädning köpa sig några extra timmar och slå bort lite av den ångest som en utebliven städning faktiskt innebär. Då priset man betalar dessutom inte är så högt så blir det ännu lättare att dels förstå och dels också rekommendera tjänsten till andra.

Är du berättigad att använda ditt rut-avdrag (något du enkelt kollar genom att logga in på Skatteverkets hemsida) så kan du, med ett tak på 25.000 kronor/år dra av halva arbetskostnaden och således så blir det i slutändan inte så dyrt. Skulle du här ha en man/fru och där även denne är berättigad till rut-avdrag; ja, då har ni i ert hushåll plötsligt ett tak på 50.000 kronor att röra er under. Kort och gott; hemstädning är en tjänst som rekommenderas för dig som vill komma undan en ganska trist del av din vardag, få mer tid över till annat och dessutom inte vill betala för mycket.

Välj tryggare hemstädning i Kristianstad

Det som gäller är dock att du är lite vaksam kring vilken städfirma du anlitar. Många tänker att hemstädning enbart handlar om att få det rent, men vi anser att frågan är lite mer komplex än så. Den städare du anlitar kommer att ha ditt hus som sin arbetsplats och därför så är förtroende, tillit och trygghet något som du måste känna. Priset å sida här (det blir ändå ganska billigt med rut-avdraget) så skulle vi snarare råda dig att välja städföretag efter din egen trygghet än med plånboken. Detta alltså oavsett om du bor i Kristianstad, Lund, Kiruna eller Stockholm.

Hur ska man då agera för att hitta rätt; om du vill ha hemstädning i Kristianstad och står inför att välja en städfirma – finns det något som kan ge dig en tryggare upplevelse? Ja, och vi tänkte rada upp några punkter som kan leda dig rätt:

  • Kontakta några företag. Se till att du besöker dessa också och försök att skaffa dig en bild av hur de jobbar.
  • Jämför priserna. Finns det något städföretag som ligger avsevärt mycket lägre i pris så tycker vi att denna ska väljas bort och detsamma gäller de som är dyrare- Håll dig i mitten.
  • Träffa städaren. Ja, vi anser att du kan kräva att en och samma städare ska komma vid varje tillfälle. Den person som ska sköta din hemstädning ska du träffa och prata lite med. Bygg opp en trygghet. Skulle denne person bli sjuk? Ja, då ska du informeras och ta ställning till om du vill ha städning utförd den dagen eller inte.
  • Hur ser villkoren ut? Den här punkten gäller de anställda. Tyvärr erbjuder många städföretag ganska dåliga villkor för sina anställda. Välj en som har schyssta villkor och marknadsmässiga löner – enligt kollektivavtal.
  • Utvärdera. Varför inte prova hemstädning några veckor först och därefter ta beslut om tjänsten i fråga passar ert hushåll? Viktigt här är att du kollar hur avtalet är uppbyggt, vilken uppsägningstid som finns samt hur länge du binder dig.

hemstädning

11 Feb 2016