husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

Hitta en pålitlig städfirma i Stockholm


Uppdaterad: 15 mars 2021

I Stockholm har man sett en massiv ökning av städfirmor sedan 2007 (då rut-avdraget infördes) och tyvärr så har man också hört många negativa rapporter kring misskötsel. Det handlar mestadels om villkoren de anställda får hos en städfirma och att de för slavlöner tvingas städa hemma hos privatpersoner samt på olika företag och det här är naturligtvis fruktansvärt.

Dock: det gäller inte alla; bilden är inte helt nyanserad och man ska veta att det de facto finns många städföretag som erbjuder sina anställda schyssta villkor och som gör en enorm skillnad i människors liv. Man kan tro av olika rapporter att varenda städfirma i Stockholm är skojare och utsugare som är beredda att gå över lik för att tjäna pengar.

Så är inte fallet. Det handlar om ett par oseriösa aktörer på en annars fläckfri marknad och det bör man vara medveten om. Det man som kund ska göra om man står inför att anlita en städfirma i Stockholm är att välja rätt. Det vill säga; genom att välja en städfirma som har schyssta villkor, som har en sund personalpolicy och som ger de anställda spännande, utvecklande och inspirerande arbetsuppgifter så bidrar man till en slags sanering i branschen.

Kort sagt; som kund så har man ett ansvar i att välja rätt städfirma i Stockholm och gör man det – ja, då kommer man också att ha både ett rent hem och ett rent samvete att se framemot.

Hitta rätt städfirma i Stockholm

Men, hur hittar man då en seriös städfirma och hur vet man att den man anlitar verkligen behandlar sina anställda korrekt? Jo, man undersöker innan man skriver på ett kontrakt och man kan särskilt hålla basera sin undersökning på följande punkter:

  • Låter det för bra för att vara sant, ja, då är det troligvis också just det. En städfirma i Stockholm som kan erbjuda ett pris som skiljer sig väsentligt från konkurrenterna har förmodligen inte rent mjöl i påsen. Använd sunt förnuft.
  • Pensionsgrundad inkomst. Har de anställda pensionsgrundad inkomst och är de knutna till någon fackförening samt har de kollektivavtal? Ställ frågor.
  • Nyckeln till ett stimulerande jobb är att man får en chans att utvecklas. Se till att den städfirma du anlitar erbjuder sina anställda givande utbildningar som gör att det inte upplever sitt jobb som tråkigt.

Hur fungerar hemstädning i professionell regi?

Hemstädning är den populäraste tjänst inom de hushållsnära tjänster som inkluderas i Rut-avdraget och många har frågor om hur detta egentligen fungerar, vad man ska tänka på och vad man ska försöka undvika. Att välja hemstädning genom en städfirma var förr - innan Rut-avdraget - relativt ovanligt och det var då främst familjer med större inkomster som kunde unna sig den lyxen.

Idag ser man att den stora målgruppen handlar om vanliga familjer - två vuxna och två barn - som bor i en av våra större svenska städer. Detta är den vanliga konsumenten av hemstädning och anledningen till detta är också relativt enkel att förklara: brist på tid.

Vi lever idag i ett samhälle där kraven på oss själva är högre och där vi på ett helt annat sätt än tidigare ska prestera i varje led. Vi ska vara världens bästa mamma/pappa, världens bästa maka/make och samtidigt så ska vi även klättra på en karriärstege, underhålla det rent sociala och hinna med att resa, sköta huset och träna våra egna kroppar. Det finns stora ambitioner, men dygnet har fortfarande bara 24 timmar.

Det är där hemstädning blir en bra lösning. Man kanske inte hinner med allt ändå, men man får åtminstone några timmar extra som kan disponeras på andra, viktigare, saker än att städa huset. En annan fördel med hemstädning av en städfirma är att den tar bort stress och ångest, något som många idag har stora problem med. Genom att man kan anlita en städfirma i Stockholm så kan man mötas av ett rent hem och man slipper drabbas av den ångest som de facto kan komma av att man inte hunnit med sig.

Hemstädning sker på kundens villkor

Hur fungerar då hemstädning? Upplägget är på många sätt väldigt smart. Som konsument så bokar du in en träff med en städfirma som gör ett hembesök hos dig och räknar på hur lång tid en städning skulle ta samt hur kostnaden därigenom skulle se ut. Därefter så lyssnar man in på dina specifika krav, önskemål och behov samt genomför en provstädning - i vissa fall - för att verkligen fastställda tidsåtgången.

Efter detta så bestämmer du och städföretaget vilka dagar städningen ska ske, vem som ska städa samt hur exempelvis hanteringen av larm och nycklar ska se ut. Sedan rullar det på: du får ditt hem städat på givna dagar och under givna timmar.

Vill du ha extra städning, lite mindre städning eller städning fokuserat på ett specifikt område så är detta möjligt att meddela företaget som därefter anpassar sin städning utifrån dessa givna direktiv. Städföretag idag är ytterst flexibla och just tjänsten hemstädning kan i många fall liknas vid ett klassisk abonnemang där du hela tiden får tjänsten levererad löpande.

Det du bör fastställa innan du skriver under ett avtal är hur man hanterar säkerheten. Vilka anställer man, hur ser hanteringen av nycklar ut och är det möjligt att en och samma städare kommer varje gång? Titta även över hur det ser ut med uppsägningstiden om du skulle vara missnöjd med den tjänst som levererats. Ett råd är att alltid gå via referenser. Finns inga sådana så finns det definitivt fog för att dra öronen bakåt och ställa sig frågan varför städfirman saknar nöjda kunder?

12 Aug 2017