husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

Har du fått stopp i avloppet? Testa dessa knep


Att få stopp i avloppet är sällan någon rolig historia. Behöver man anlita en firma för rörinspektion samt folk för att åtgärda felet, kan den historian också bli ganska dyr. Som tur är behöver man inte alltid varken rörinspektion eller mokare för att åtgärda felen. Ibland kan det räcka med några enkla knep.

Stopp i avloppet vid toaletten

Om toaletten redan inte är helt full med vatten från spolandet, kan du testa att hälla i en hink med vatten i skålen. Detta bör göras med varmvatten och från en så hög höjd som det bara går. Det här kan klara av att lösa upp lättare stopp tack vare trycket som skapas.

Om det här inte funkar, kan du testa att använda dig av en vaskrensare. Om inte det heller fungerar, kan du testa att använda en avloppspump eller ett rensband (förutsatt att du äger den utrustningen). Om inte det heller fungerar, kan det vara läge att ringa VVS för en rörinspektion.

Om du har spolat ner andra saker än kiss, bajs eller toapapper kan det vara anledningen till stoppet. Flera kommuner, bland annat Stockholm, har rapporterat om att det spolas ner stora mängder skräp i toaletten. De som bor i Stockholm är nog inte ensamma om att göra detta, utan sannolikt sker det över hela landet.

Stopp i vasken i köket

Har du fått stopp i vasken i köket? Börja då med att ta en skopa och avlägsna vattnet som finns där redan. Ställ sedan ner en tratt i avloppet och spola med riktigt hett vatten. Om du har propplösande medel kan det vara bra att ha det i vattnet.

Om proppen inte lossnar, kan du testa med en sugpropp. Tänk på att det bör ligga lite vatten i vasken för att den ska få bra fäste. Funkar det inte med sugproppen heller? Testa då att sätta en hink under vattenlåset, öppna det och rensa med ett rensband.

Stopp i golvbrunnen

Om du har fått stopp i golvbrunnen, kan du börja med att ta bort hår, hudavlagringar som fastnat där (om du inte redan gjort det). Ta gärna på dig gummihandskar så att du kan använda händerna.

Sedan kan du hälla i lite vatten. Häll därefter i propplösande medel och låt det verka i ungefär tio till femton sekunder. Det är viktigt att du inte låter medlet sitta för länge, eftersom även själva medlet kan orsaka stopp. Om inte proppen har lossnat kan du testa med ett rensband.

Fungerar det fortfarande inte? Om du, trots dessa försök, inte fått lös proppen, kan det vara läge att ringa närmsta VVS-jour. Bor du till exempel i Stockholm, kan du skriva in ”VVS-jour Stockholm” och ta en firma som är nära dig. Kanske behöver de komma och göra en rörinspektion, eller så kan de åtgärda problemet på en gång. Kom ihåg att dubör ta kontakt med din hyresärd, snarare än en VVS-jour, om du bor i en hyresrätt.

22 May 2017