husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

Fyra städutmaningar – och hur du löser dem


De som har regelbunden hemstädning kan ofta slippa undan dessa problem. Regelbunden hemstädning är dock något som de allra flesta inte har. Som tur är finns det mängder av tips och råd som kan hjälpa en att ta itu med de där små utmaningarna som kan uppstå under städningen. Har du testat något av dessa tips?

Vinfläckar

Vinfläckar är en riktigt jobbig typ av fläck som de flesta nog har råkat ut för någon gång, Särskilt jobbigt kan det kännas om vinfläcken hamnar på ett ljust och kärt tyg. Kommer det till exempel på soffan eller sängen är det extra svårt att få bort.

Även om det är svårt, finns det dock saker man kan göra för att få bort vinfläckar. När fläcken har spillts, gäller det att så snabbt som möjligt skölja fläcken i kokande vatten. Om du inte har möjlighet att göra det, är ett annat alternativ att strö salt över fläcken. Byt sedan ut saltet med jämna mellan rum under några tider. Tvätta sedan som vanligt och hoppas på det bästa.

Stearin på tyg

Får man stearin på ett hårt och någorlunda oömt material brukar det inte innebära några problem. I sådana fall är det helt enkelt bara att skrapa bort det med ett lagom hårt redskap. Får man däremot stearin på tröjan eller bordsduken kan det innebära lite mer jobb att rengöra.

Ett alternativ är att lägga tyget i frysen några timmar. Ett annat tips, som går lite fortare, är att lägga något sugande, exempelvis hushållspapper över fläcken. Ta sedan ett strykjärn och stryk över tyget, det sugande materialet och fläcken. Stearinet ska då smälta in i hushållspappret istället för tyget. Låt det ta sin tid. För strykjärnet fram och tillbaka över fläcken tills den är helt borta. Lägg sedan in tyget som vanligt i tvätten för att avsluta jobbet.

Trött på att städa själv?

Dylika fläckar är det kanske inte upp till en firma som gör hemstädning att fixa. Däremot är det många som är trötta på att städa fläckar själva överlag. Då är det vanligt att en firma som gör hemstädning anlitas.

Firmor som sköter hemstädning finns det många av i landet. Antalet aktörer har växt på marknaden sedan beslutsfattare i Stockholm införde rutavdraget för ett par år sedan. Det är även i Stockholm som rutavdraget använts flitigast – och det här även där som fler firmor finns.

Att just Stockholm toppar listorna, både vad gäller rut-användning och tjänsteutbud är inget konstigt. Stockholm är trots allt den största staden i Sverige när det gäller befolkningsstorlek. Firmor som erbjuder hemstädning finns dock på många håll och kanter i landet – en enkel sökning på internet bör ge dig en bra start i firmasökandet.

15 Feb 2017