husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

Flyttstäda själv – glöm inte det här


Att flyttstäda själv är ingen liten uppgift. Till skillnad från en vanlig storstädning ska ytterligare vrår och utrymmen rengöras, samtidigt som städningen måste skötas än mer noggrant. Noggrant är ordet – vissa krav finns på städningen. Den som senare flyttar in där du flyttar ut, bör inte ha något att klaga på om du ska vara på den säkra sidan. På vissa sätt liknar dock en flyttstädning en ”vanlig” städning i det hemmet. Här kan du läsa de grejerna som görs vid en flyttstädning, men kanske inte så ofta i en vanlig hemstädning.

  1. Visst kan man planera även en vanlig hemstädning. En flyttstädning kräver dock i nästan alla fall betydligt mer framförhållning än en söndagsstädning. En flyttstädning är ett ganska stort projekt, och planeringen hjälper dig att inte glömma något, samtidigt som den gör att du jobbar mer effektivt.
  1. Hela fönstren ska rengöras. Det är vanligt vid hemstädning att man endast putsar ett fönster, för att sedan gå vidare till nästa. Vid en flyttstädning krävs lite mer arbete. Hela fönstren ska rengöras. Bågarna ska torkas av, glasen ska putsas på alla sidor och eventuella persienner ska dammtorkas och göras fria från smuts.
  1. Den fasta inredningen. Fast inredning som finns i bostaden, till exempel garderober, ska rengöras grundligt. Använd lämpligt rengöringsmedel och en våt trasa. Rengör alla ytor
  1. Även det som tillhör bostadens installationer ska rengöras. Glöm för all del inte att bryta strömmen till uttagen innan du rengör dem. Om detta inte går är det viktigt att du använder en torr trasa vid rengöringen.
  1. Något som de flesta städar mycket sällan, men som behövs rengöras vid en flyttstädning, är bostadens ventilationsdon och ventiler. Rengör dem både på ut- och insidan.
  1. Dekaler och klistermärken. Om det har suttit dekaler eller klistermärken i bostaden är det viktigt att dessa tas bort. När de tas bort kan det ofta bli kvar klibbiga fläckar på väggarna. Få bort dessa med lämpligt rengöringsmedel och trasa eller svamp.
  1. Handfatet är något som de flesta brukar städa regelbundet. Vid en flyttstädning kan det dock vara dags att kalka av kranen (om det behövs).

Glöm inte heller att på förhand tänka ut vilka redskap som behövs (stålull, avkalkningsmedel, propplösare, fönsterskrapa och så vidare). Du bör även ha tillgång till varmt vatten och el under hela städningen för att ha bäst möjliga förutsättningar.

flyttstädning

Eller anlita hjälp

Låter checklistan lite för lång? I sådana fall kan det vara läge att anlita en firma som sköter flyttstädningen åt dig. Dessa firmor kan enkelt hittas genom att söka online. Ett tips är att ha med din ort i sökningen, till exempel ”Flyttstädning Sollentuna” (om du nu bor i Sollentuna). Tänk dock på att inte bara anlita en firma på en gång. Ett tips är att göra en del undersökningar kring firman först. Exempelvis kan du då söka på ”Flyttstädning Sollentuna Recensioner” eller ”Flyttstädning Sollentuna” följt av fraser som ”omdömen” eller ”betyg”. Testa dig fram helt enkelt.

 

Lycka till!

5 Feb 2017