husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

Dags att släppa in vårsolen!


När det äntligen är vår är det dags att släppa in vårsolen. Solen är oftast saknad här uppe i vår kalla Nord. Därför är det solen som vi helst av allt vill välkomna in i våra stugor efter en lång vinter och mörker som hör vintern till. Och när solen tittar fram genom våra fönster, ser vi smutsen som tidigare höll sig gömd i mörkret. Det förtar glädjen över att solen visar sig på en ljusblå himmel, då vet man att de är dags att tvätta fönster.

Smidigt slippa ansöka om Rut-avdrag

Du vet väl att det är avdragsgillt att få fönsterputs? Om du tycker att det är krångligt att dra av på Rut-avdraget finns det många fönsterputsföretag som gör avdragen åt sina kunder. Det innebär att kunderna inte behvöer sända efter och fylla i ansökningsblanketter för Rut-avdragen. Du får genast lägre pris än vad det annars kostar utan Rut-avdragen. På så sätt slipper kunderna trassla med ansökningsblanketter utan betalar direkt priset minus den avdragna skatten.

Så bör en fönsterputsning vara

När någon kommer för att putsa fönster är det viktigt att ställa undan alla saker som finns på fönsterbrädan. Städarna som kommer för att putsa fönster behöver tillgång till vatten. I övrigt har de med sig de egna fönsterputsmedel och egna redskap för fönsterputsen. De brukar arbeta väldigt noggrant och snabbt. Ett fönster tvättar de i regel på 10 minuter. Har du en mellanstor bostad med 10 fönster, tar det cirka en och en halv timme för dem att tvätta fönster. Då har de tvättat fönster både in- och utvändigt, mellan fönster, på fönsterkarmarna, fönster bågarna och på fönsterbrädor. Efter det är det bara för dig att ställa tillbaka det som du har haft på fönsterbrädorna.

Så ofta bör du tvätta fönster

När du väl har fått rena fönster behöver du inte göra något åt dina fönster förrän om ett halvår, beroende på var din bostad är; på landet – ännu mer sällan, i storstaden – minst en gång per kvartalet (om man vill ha rena fönster). Dina fönster blir också olika snabbt smutsiga, beroende på om du bor på bottenvåningen, övervåningen, nära motorväg eller i ett inte så trafikerat område och hur luften är just i det område där du bor. Bor du utanför Stockholm, som till exempel i Nacka, kan du anltia fönsterputs av företag som kommer ut och gör det åt dig. Om du vill ha pålitliga fönsterputsare kan du läsa mer här: https://www.fönsterputsnacka.nu.

4 Mar 2019