husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

Avhärda dina växter i uterummet


De flesta som kan trädgård skulle nog rekommendera att du avhärdar dina växter innan du planterar ut dem igen i din trädgård. Om du är ny inom odlingssvängen undrar du kanske vad det innebär? Att avhärda betyder att du under ungefär sju dagar, eller mer, vänjer dina plantor vid klimatet utomhus. En del säger att avhärdning är som att inskola sina plantor vid ett nytt klimat.

Det här kan vara ett ganska slitsamt arbete under en vecka. För många innebär det att man måste kånka och bära sina plantor ut och in. Om du har små växter ställ dem med fördel på en bricka så blir jobbet lättare. Efter hand kan du låta dem stå ute lite längre för varje dag. Du vänjer alltså dina växter pö om pö vid utomhusklimatet. Efter någon vecka kan dina växter vara så pass redo att du kan plantera ut dem permanent. Men var noga med temperaturen och kolla individuella råd för varje växt.

Uterummet en oas för växterna

Du som har mycket växter känner kanske att det blir övermäktigt att bära växter in och ut varje dag i en veckas tid. I så fall kan du gärna utnyttja ett uterum. Här får växterna en lugn övergång mellan årets olika faser. Uterum är ofta perfekta miljöer för olika (inte alla men många) sorters växter att avhärdas i. Att avhärda sina plantor ger dem styrka och förhoppningsvis hjälper det dig och dina växter på så sätt att du kan skörda dem tidigare. Det gäller till exempel tomatplantor som är så populära i växthus och på balkonger här i Sverige.

Skugga och ljus i uterummet

En klassiskt avhärdning utomhus går alltså ut på att du bär ut plantorna under dagtid och sen tar in dem igen på kvällen. För varje dag som går ökar du utomhustiden successivt. Med hjälp av ett uterum kan timmarna “utomhus” bli längre och mer skonsamma. Glöm dock inte att tänka på skillnaden mellan skugga och sol i ditt uterum.

I början brukar av avhärdningen kan du med fördel låta dina plantor ta plats i skuggan i ditt uterum några dagar. När plantorna klarat det är det dags att låta dem stå i solen gärna täckta med en fiberduk.

Sol är som bekant en förutsättning för att många plantor ska växa. Men i början av en säsong kan solen vara det som gör växterna mest skada innan de vant sig vid väder och vind utomhus. Det gäller att skynda långsamt och ha tålamod när du arbetar med avhärdning.

Ett säkert tips kan vara att odla några extra plantor av samma sort som du kan ersätta med ifall något skulle gå snett under avhärdningen. Med extra plantor behöver du inte börja om helt från början och hinner lära dig något på vägen.

I mitten av maj brukar man kunna lämna sina plantor ute i södra delen av Sverige, i alla fall sina tåligare växter. Efter det kan du lämna växterna ute nattetid om det inte är risk för frost.

29 Mar 2017