husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

Att sköta din kristallkrona


Är du ägare till en vacker kristallkrona? Grattis, en kristallkrona skänker skönhet och klass till ett hem, men det gäller att visa den omtänksamhet för att skönheten och glansen ska bestå. Detta behöver dock inte alls innebära ett stort tidsödande arbete. Lite omtänksamhet då och då räcker långt. Här ger vi några enkla tips på vad du ska tänka på för att ge din kristallkrona ett långt liv i bevarad prakt.

Damma

Om du dammar av din kristallkrona regelbundet räcker det med att grundrengöra den någon gång per år. Hänger den nära köket där den är utsatt för matos och stekfett behöver du ge den kärlek oftare än så. Använd en torr trasa när du dammar och glöm inte glödlamporna.

Grundrengöring

Det bästa är att ta ner kronan från taket och lägga ner den försiktigt på golvet med prismorna åt samma håll. Ha ett tyg under för att spara både golv och armatur. Väljer du att ha kronan hängande måste du komma ihåg att stänga av strömmen! Ett annat tips är att ta ut den på balkongen och hänga den på vädringshängaren så har du en bra arbetshöjd. Täck lampor och lamphållare med plast, bomull eller något annat passande skyddshölje.

Börja med att spreja prismorna och mässingen med ett rengöringsmedel, det kan vara fönsterputs eller bara lite diskmedel och vatten. Miljövänliga alternativ är till exempel att blanda vatten, ättika och citron. Vatten, vit vinäger och diskmedel är en annan lösning. Det finns även speciella blandningar i butik avsedda för just kristallkronor.

Torka av med en mirakeltrasa och spreja igen. Var noga med att inte torka för hårt, bara precis så att du får bort rengöringsmedlet. Vill du ge lite extra kärlek kan du gnugga prismorna försiktigt mellan tumme och pekfinger. Använd gärna handskar när du jobbar för att förhindra att fett och smuts från din hud hamnar på lampan. Passa även på att kolla att sladdar och armaturer och skicket på lamporna.

Är din krona inte elektrisk kan den även få ett dopp i en stor balja med diskmedel och vatten. Låt den då hänga och bli torr, gärna på vädringshängaren.

Låt kronan vara tills den är absolut torr, det kan ta upp till ett par dygn. Finns det någon tveksamhet att det kan finnas fukt kvar i lamphållarna ska du aldrig koppla in en lampa till eluttaget.

kristallkrona

Specialisthjälp

Har du försummat din kristallkrona tappar den lystern och kan få fula fläckar. Misströsta dock inte, det finns gott om lampbutiker och antikhandlare med specialister som kan återge din krona sin forna glans. De hjälper även till med att ersätta trasig armatur och kablar av rätt snitt.

7 Sep 2017