husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

6 tips för en skönare julstädning


Vi tänkte ge sex tips för en skönare julstädning. Något som kan behövas med tanke på vilket stressframkallande projekt som en julstädning de facto är för många.

Att städa inför julen är nödvändigt och särskilt om man har dragit den lott som innebär att man ska hålla tillställningen i det egna hemmet. I och med att släkten ska komma så måste man hålla bostaden så fin som möjligt. Så långt är alla med, men detta är också hur en julstädning ser ut i teorin. Rent praktiskt så kolliderar den med allt annat som ska göras. Hur ska man hitta tid att städa om man samtidigt måste fixa julklappar, jobba ikapp på arbetet, ordna alla mat, griljera skinka, julpynta och baka en massa kakor?

Tiden är begränsad och det gör att julen - som är en tid för återhämtning - blir stressig, olustig och väldigt ansträngande. Julstädningen blir ett ok som måste göras och så ska det inte behöva vara.

Så får du en skönare julstädning

När du behöver städfirma till julstädning

Därför tänkte vi ge våra tips och i och med dessa också ge dig chansen att verkligen njuta av julen. Precis som det är tänkt att du ska göra. Utan stress, utan press och enbart med fullt fokus på det väsentliga: att umgås med de som du älskar allra mest.

  • Städa undan innan. Att vara strukturerad inför julen ger fördelar i form av mer tid. Det vi menar är att du inte behöver sätta dig själv på pottkanten genom att vara ute i sista stund. Köp julklappar - gärna online - i tid, se till att handla någon vecka innan, köp en gran och försök att, tillsammans med din partner, dela upp alla arbetsuppgifter. Det är skönare att julstäda om man vet att ingenting annat ligger och gnager.
  • Rätt redskap . Som vid all städning - det blir inte bättre än de redskap du använder. Investera i en ny golvmopp, använd bra fönsterraka, köp gärna microfiberdukar och kanske kan du och din partner önska er en tidig julklapp i form av en ny dammsugare eller en ångtvätt?
  • Städa rätt! Fokusera på de områden som kommer att synas och användas. Köket är givet juletid, och likaså toaletterna. Hallen är det första som gästerna möts av - rensa ur alla kläder och skor därifrån. Fokusera även på vardagsrummet där ni förmodligen, så småningom, kommer att få besök av tomten. Kort sagt: städa inte ihjäl dig där det inte kommer att synas - tänk brett och fokusera på var gästerna kommer att vara.
  • Uppifrån och ned. Ett tips som förenklar och effektiviserar all typ av städning är att gå från rent till smutsigt. Det innebär att du alltid ska börja där det är minst smutsigt - högre upp - och arbeta dig till de smutsiga områdena - längre ner. Det tipset kan du använda vid alla lägen.
  • Gör det tillsammans! Att städa tillsammans gör det hela mycket roligare. Och: städning är bara så roligt som man gör det. Vem har sagt att mungiporna måste peka nedåt? Nej, på med en härlig låtlista på Spotify och höj volymen. Phil Spectors Julskiva är en klassiker som garanterat får höfterna att svänga och du kan tillsammans med golvmoppen ta en liten svängom i huset.
  • Njut. Det är jul, ni är lediga, familjen är samlad. Vad kan vara bättre? Att leva i nuet och njuta av stunden gör din julstädning betydligt skönare. Dessutom väntar en belöning i form av en skinkmacka runt hörnet också. Vilken delikat målbild att hänga fast vid då det är som allra tyngst!

Du hittar mer om städning på sajten https://www.flyttstädningsolna.nu

1 Oct 2019