husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

5 tips till storstädningen


Dags för storstädning? I sådana fall funderar du säkert på hur du kan få den att gå så smidigt som möjligt. Genom att helt enkelt förbereda sig och planera väl, kan man få den att gå fortare, samtidigt som jobbet blir bättre gjort. Har du testat något av nedanstående?

1.     Få med hela familjen

Kanske det mest givna. Ju fler ni är – desto snabbare går det. När man är flera kan man dessutom enkelt delegera olika ansvarsområden till varandra. När man ansvarar över ett särskilt rum eller del av huset, kommer jobbet förhoppningsvis också att bli bättre gjort i slutändan.

2.     Var systematisk

Det är lätt att man glömmer att vara noggrann. Ett effektivt tips, om du till exempel ska torka golvet, är att ”dela upp” det i små rutor i huvudet. Ta varje ruta noggrant, och bli helt klar med den innan du fortsätter med nästa ruta. Om du städar med det systemet kommer hela golvet garanterat att bli rent. Det här kan givetvis appliceras på andra städuppgifter, så som att dammsuga eller torka av ett stort bord.

3.     Ha rätt medel

Genom att ha rätt medel kommer du långt. Bor du i en större stad, till exempel Stockholm, kan det vara värt att besväret att åka runt mellan olika butiker för att jämföra deras priser och utbud när det kommer till rengöringsmedel. Det här fungerar givetvis inte bara i Stockholm, utan även i andra större städer. I mindre städer tenderar man dock att känna till utbudet ganska väl redan.

En given sak är att använda rätt medel till rätt område. Ha fönsterputs till fönstren och särskilt medel till spisen till exempel. Det här gör att det både blir renare och att det förmodligen också går fortare att få sakerna rena. Visserligen finns bra universalrengöringsmedel, men om det finns ett nischat medel för ett område, brukar det vara det bästa alternativet.

4.     Få tiden att gå fortare

Ett vanligt problem i en storstädning är att det helt enkelt är tråkigt. Precis innan man börjar kan det kännas som ett för stort projekt som aldrig kommer bli klart. Ett tips, som många redan använder sig av, är att slå på radion. Ratta in din favoritkanal så att du underhålls, helt enkelt. Givetvis fungerar det lika bra med en podcast eller en ljudbok. Många gillar dock att ha uppiggande musik i ett ganska högt tempo för att verkligen komma igång.

5.     Eller anlita en firma

Känns det inte riktigt som att något av tipsen ovan kommer gör din storstädning lättare? I sådana fall kan det vara ett alternativ att anlita en firma som gör jobbet åt dig. Att hitta en firma som kan sköta en storstädning brukar inte vara särskilt svårt. Några sökningar på nätet brukar räcka för detta. Testa fraser som Storstädning Stockholm (byt ut Stockholm mot din stad om du inte bor där), och du borde få ganska många bra träffar. Bor du i en mindre städ kanske du får lite färre träffar ­– men städfirmor finns nästan överallt i landet.

Lycka till!

13 Mar 2017